Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miből és mennyit egyen egy galoppló?

Minden tulajdonosban és idomárban felmerül a kérdés: vajon hogyan lehetne versenylovunkat megfelelő takarmányozással még jobb állapotba hozni?

Magyarországon járt Mark Buchan, a Baileys Horse Feeds export menedzsere, egyenesen Nagy-Britanniából, és az alagi tréningpályán több idomárnak is tippeket adott az etetéssel kapcsolatban. Ebből néhány etetési tervet gyűjtöttünk össze.

A Baileys szakértelme a lóverseny területén jelentős, hiszen a cég számos versenylovat futtat, és saját telivérménessel rendelkezik. Nem csoda, hogy Anglia 5 legjobb idomárjából 4 a Baileys-t választotta, többek között a képen látható Golden Horn trénere, John Gosden is!

Egy versenyló táplálékigénye különbözik a lovassportban részt vevő lovakétól, habár számos takarmánygyártó kínálja sporttápját galopplovaknak is. A különböző típusú, más-más szinten lévő versenylovak számára a Baileys különféle tápokat készít. Az energia- és tápanyagsűrűség kifejezetten fontos paraméter, mert az idomárok a hagyományos takarmányozással szemben már azt keresik, ahol kisebb mennyiségű elfogyasztott abrakból kapja meg a ló a számára szükséges táplálékot. A Baileys versenylótápjai 13,5-14 MJ/kg emészthető energiatartalommal rendelkeznek, szemben az eddig itthon elérhető tápok maximum 12-12,5 MJ/kg értékeivel. Az energiasűrűség előnyei sokrétűek: csökkenti a kólika valószínűségét, kevésbé terheli az emésztőrendszert, és még a takarmányozás költsége is csökkenthető, méghozzá úgy, hogy nem kell kompromisszumot kötni a minőség tekintetében.

1. példa: Napi 5,5 kg No.10 Racehorse Mix 4 etetésre elosztva. Mark Johnston is ezt választotta. A Racehorse Mix előnye, hogy a verseny utáni felépülési időt csökkenti, így a rendszeresen versenyző lovak számára a legideálisabb takarmány.

2. példa: Napi 5,5 kg No.11 Racehorse Cubes 4 etetésre elosztva.

3. példa: Napi 2,5-3 kg Oat Balancer Mix, emellett terheléstől függően 1,8-3,5 kg jó minőségű zab, 4 etetésre elosztva.

Költséghatékony megoldást nyújthat, de mégis megkap mindent a versenyló, ha kombináljuk valamelyik versenylótápot zabbal, és emellett No.19 Performance Balancer-t etetünk, mely teljes körű vitamin- és ásványianyag-ellátást biztosít lovunk számára. Az egyedi kombinálásra azonban különösen figyeljünk, hiszen a No.10 és No.11-es termék úgy lett kifejlesztve, hogy azok tisztán etetendők, zab hozzáadása nélkül, a megadott mennyiségben, tehát a "kieső" összetevők pótlása szükséges a No.19 termékkel.

A gyomorfekély vagy a bél szakaszain lévő fekélyesedés sajnos a versenylovak 90%-át érinti rostszegény táplálkozásuk és boxban tartásuk miatt. Sok esetben a ló nyergelés alatti és munka közbeni idegessége nem is idegrendszeri alapú, hanem az attól való félelem, hogy a mozgás hatására a gyomorsav az amúgy is fekélyes gyomrot még jobban kikezdi. Így sok telivér a munkát a fájdalommal köti össze, és nem is tud képessége maximumán teljesíteni. Erre a takarmányozási szakértők már számos kezelési és megelőzési módszert javasolnak. A Baileys termékei közül erre legmegfelelőbb az Alfalfa Plus Oil nevű termék, mely kiváló minőségű lucernaszecska magas olajtartalommal. Javasolt minden reggel munka előtt egy bő marékkal tenni az etetőbe, így nem csak a rágás jótékony hatását segítjük elő, hanem mivel a gyomortartalom tetején "úszik" ez a lucernaszecska, fizikai korlátot is jelent a gyomorsav számára, hogy kikezdje a gyomor felső, érzékeny részét.

Emellett másik kiváló, versenylovak számára ajánlott rostforrás a Fibre-Beet, mely melaszmentes cukorrépából és lucernából áll.

A gyomorfekély kezelésére és megelőzésére, különösen érzékenyebb gyomrú lovak számára két terméket javasolunk. A No.6 All-Round Endurance Mix (nevével ellentétben nem csak távlovaknak készült) a gyomorproblémás vagy ünnepi betegségre hajlamos lovak számára kínál megoldást. Tényleges gyomorfekély esetén pedig a Baileys legújabb termékét, a No.21 Ease & Excel-t javasoljuk. A No.21-et Angliában számos idomár eteti minden nap minden versenylovával, No.11 Racehorse Cubes mellett.

Outshine nevű termékünkkel a legtöbb idomár találkozhatott már a Kincsem Parkban. Ez a magas olajtartalmú kiegészítő kis mennyiségben (napi fél pohár) fényes szőrt eredményez, nagyobb mennyiségben (akár etetésenként 1 pohár, 225 g) javítja az állóképességet, illetve szükség esetén segít a súlygyarapodásban. Előnye, hogy kalóriában gazdag, így kisebb mennyiségű elfogyasztott takarmánnyal lehet több energiát bevinni.

Pihenőjüket töltő vagy sérülés miatt leállított versenylovak számára pedig a No.16 Racing Light nyújt teljes körű takarmányt.

Az idomároknak nagyobb mennyiség (50 zsák) egyszerre történő megrendelése esetén a webshopban feltüntetett árakhoz képest jelentős kedvezményt biztosítunk.

Takarmányozással kapcsolatos kérdés vagy rendelés esetén keressétek Bardóczky Esztert a baileys@equicomm.hu címen, a 06 20/253-9071 telefonszámon vagy a Kincsem Parkban, galopp versenynapokon.

Tartalomhoz tartozó címkék: galopp